Terapia ocupationala este un proces si o forma de tratament care ajuta persoanele cu diverse afectiuni sa dezvolte, sa mentina sau sa isi recupereze abilitatile necesare pentru ca acestea sa poata desfasura in continuare activitati minime sau necesare, de zi cu zi. Formele de tratament sunt variate, dar scopul lor este sa sustina pacientii sa traiasca mai productiv si independent, sa le creasca gradul de interes si implicare. Imbunatatirea deprinderilor cotidiene conduce, evident, si la o calitate mai buna a vietii.
Ce inseamna terapia ocupationala pentru varstnici?
In cazul persoanelor in varsta, aceasta terapie se concentreaza pe ce poate face persoana in cauza, avand scopul de a ii ajuta pe varstnici sa evite accidentele si cazaturile, sa gestioneze mai usor sarcinile si ingrijirea zilnice, sa isi mentina o sanatate mai buna, sa relationeze mai bine cu cei care au grija de ei, sa isi imbunatateasca memoria si starea de spirit, sa constientizeze, chiar si partial, ca, desi mintea si corpul lor se modifica, asta nu inseamna ca nu pot trai o viata frumoasa in continuare, sa treaca mai usor prin schimbarile radicale care se produc in viata lor: pensionarea, decesul partenerului sau prietenilor, mutari din spatiul lor etc.
Mai mult decat atat, se poate oferi asistenta persoanelor care au in ingrijire un astfel de varstnic – de multe ori, aceasta sarcina devine epuizanta, frustranta si costisitoare.
Chiar daca nu ne-am confruntat cu astfel de situatii, pentru unele persoane in varsta activitatile care noua ni se par simple (a manca, a merge la cumparaturi sau a se spala) sunt sarcini dificile – de multe ori, frustrarea ca nu le pot finaliza rezulta in faptul ca renunta sa le mai faca sau ascund de cei din jur ca sunt neputinciosi. Din pacate, deoarece nu mai sunt in stare sa gestioneze astfel de sarcini mici, refuza sa ia parte in orice alte activitati, si aceasta poate conduce la izolare si depresie.
Ce tehnici utilizeaza un terapeut ocupational in cazul varstnicilor?
Terapia ocupationala intervine si ofera varstnicilor in aceasta situatie exercitii si tehnici de reabilitare – esentiale pentru imbunatatirea dexteritatii, fortei organismului, autonomiei in miscare, abilitatilor motorii fine. Astfel, sarcinile care pareau insurmontabile devin mai simple si accesibile. Practic, terapia include asistenta pentru activitatile/ingrijirea personale/a, exercitii fizice, activitati recreative, exercitii pentru buna functionare a creierului. De asemenea, varstnicii au nevoie sa capete incredere intr-o persoana cu care pot comunica si de multe ori terapeutul lor indeplineste acest rol.
In centrul Altra Casa Felice terapia ocupationala este una dintre tehnicile esentiale folosite in ingrijirea si recuperarea medicala.
Daca doriti sa stiti mai multe despre activitatea noastra, ne puteti contacta la numarul 0752 274 277.