Persoanele vârstnice care sunt supuse dializei au un risc mai crescut de a fi diagnosticate cu demență și alte afecțiuni. Pentru că vârsta este înaintată, iar fiecare afecțiune medicală se poate complica de la o zi la alta, atenția de care are nevoie un senior este cu atât mai mare. Odată cu apariția demenței crește și riscul de deces prematur, spune rezultatul unui test publicat de Societatea Americană de Nefrologie.

Demența este considerată ca fiind debutul timpului al unei alte afecțiuni medicale des întâlnite în rândul persoanelor vârstnice, Alzheimer. Din acest moment viața seniorilor se complică și au nevoie de asistență medicală permanentă și de activități prin care să se relaxeze și să comunice. Tranziția la un cămin de bătrâni care acordă servicii complete poate reprezenta cea mai bună decizie a unei familii cu un membru în această situație.

Ce este demența?

Explicând această afecțiune medicală pe înțelesul tuturor, demența se manifestă prin pierderea capacității mentale. În spatele acestei afecțiuni stau mai multe simptome care se manifestă diferit de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, demența apare la persoanele care au vârsta de peste 65 de ani.

De asemenea, cel mai întâlnit tip de demență este Alzheimerul, afecțiunea care este reprezentată de uitat și de vorbitul fără sens. Persoanele care suferă de Alzheimer pot pune întrebări la care au primit deja răspuns, uită ce au făcut sau ce au vorbit, au un discurs complet haotic și nu-și pot găsi cuvintele atunci când vor să vorbească.

Putem recunoaște o persoană care suferă de demență din comportamentul acesteia și din modul în care vorbește. Dacă o persoană vârstnică nu mai poate duce la bun sfârșit activități simple pe care le făcea în mod obișnuit, acesta poate fi un prim semn că au de-a face cu demența. Odată cu aceste simptome apar și tulburările comportamentale și problemele de comunicare.

Sunt puține situații în care putem trata demența, de cele mai multe ori fiind incurabilă. Un medic specialist este persoana cea mai în măsură să tragă astfel de concluzii, de aceea seniorii dintr-un cămin de bătrâni privat sunt mult mai în siguranță decât acasă.

Legătura dintre depresie și demență

Este binecunoscut faptul că persoanele vârstnice sunt predispuse depresiei din diferite motive. Lipsa activităților prin care aceste persoane sunt implicate în comunitate, lipsa comunicării și singurătatea pot conduce la o formă grea de depresie. De aceea, în situația în care persoana vârstnică dintr-o familie rămâne singură, una dintre cele mai bune soluții este tranziția la un cămin de bătrâni.

Pentru că persoanele tinere dintr-o familie sunt ocupate cu locurile de muncă, activitățile zilnice sau implicarea în propria familie, seniorii sunt de multe ori uitați și lăsați în singurătate. Viața trăită într-un astfel de mod nu poate conduce la lucruri pozitive, ci la depresie și sentimente negative.

Atunci când observăm că persoanele vârstnice nu mai au claritate în gândire trebuie să ne punem mai multe semne de întrebare. Vârsta nu poate fi un motiv care să justifice pierderea clarității, ci alte sunt afecțiunile care se manifestă astfel.

Putem confunda depresia cu demența, sau invers, pentru că au simptome similare. Problemele de memorie, afectarea gândirii, lipsa clarității în comunicare și pierderea motivației sunt semne ale ambelor afecțiuni. Este adevărat că apar într-un mod diferit, într-un mod mai rapid în cazul depresiei, dar numai specialiștii pot diferenția cele două probleme.

Cum se manifestă depresia?

Persoanele vârstnice care suferă de depresie își pierd în mod brusc capacitatea mentală, se concentrează mai greu, au probleme în susținerea unui discurs, se deplasează mai greu și nu mai rețin la fel de bine lucruri.

Este greșit să punem pe seama vârstei înaintate aceste simptome. Într-un cămin de bătrâni toate aceste semne sunt atent studiate de personalul medical specializat și afecțiunea este tratată din timp. În plus, pentru a preveni apariția depresiei sunt organizate mai multe activități de socializare și de interacționare cu alți seniori.

Cum se manifestă demența?

În cazul demenței, declinul mental se produce într-o perioadă mai lungă de timp, persoana vârstnică este mai mereu dezorientată și confuză, se poate pierde în locuri pe care le cunoaște îndeaproape și uită lucruri simple.

Mai mult decât atât, o persoană care suferă de demență nu mai poate scrie și vorbi la nivelul la care o făcea în trecut și se deplasează mult mai greu.

Majoritatea persoanelor care suferă de demență pot rămâne într-o stare pentru o perioadă mai lungă, în timp ce restul persoanelor își pierd într-un ritm accelerat abilitățile.

Demență – factori de risc

Vârsta este unul dintre cei mai întâlniți factori ai demenței, dar sunt și alte afecțiuni medicale care pot contribui la apariția acesteia. Diabetul zaharat, insuficiența cognitivă și ateroscleroza sunt factori de risc în cazul demenței, iar persoanele care suferă de aceste afecțiuni se pot aștepta oricând la complicarea stării de sănătate.

Persoanele vârstnice care suferă de afecțiuni medicale sunt mai greu de îngrijit și tratat. Chiar dacă în trecut mutarea într-un cămin de bătrâni era privită ca o abandonare a acestor persoane înaintate în vârstă, în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale această decizie este un pas prin care familia își dorește ca seniorul să fie tratat permanent de o echipă de specialiști. Un cămin de bătrâni privat care își îndreaptă atenția spre oferirea unor servicii de înaltă calitate acestui segment de persoane va dispune de personal medical specializat în fiecare moment, astfel încât starea de sănătatea a fiecărui beneficiar să fie ținută sub control.

Persoanele vârstnice care au fumat și au consumat alcool de-a lungul vieții se află pe lista celor predispuși la demență. Trebuie să-i încurajăm pe seniorii dragi din viața noastră să renunțe la acestei obiceiuri nesănătoase și să adopte un stil de viață cât mai sănătos. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică îi pot feri pe aceștia de multe afecțiuni medicale, iar aceste aspecte sunt cunoscute de specialiștii din echipa unui cămin de bătrâni.

Nu trebuie să așteptăm ca demența să capete forme avansate pentru a apela la ajutorul specialiștilor. Cu cât anunțăm medicii mai devreme, cu atât șansele ca demența să fie tratată sunt mai mari.

Downloadează GRATUIT Broșura
”57 Lucruri La Care Să Fii Atent Când Alegi Un Cămin De Bătrâni!”

Call Now ButtonSună-ne acum pentru detalii!