Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele acestei afecțiuni apar progresiv, boala dezvoltându-se treptat și agravându-se în timp. Fiind o afecțiune degenarativă, aceasta nu poate fi tratată, dar evoluția sa poate fi încetinită și controlată prin intermediul tratamentelor specifice, medicamentoase și de îngrijire.

 Pierderea memoriei și a capacităților cognitive se dezvoltă, în general, treptat și se agravează în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice ale celor afectați. În stadiile timpurii, pierderea memoriei este ușoară, însă, pe măsură ce evoluează, pierderea memoriei devine incapacitantă pentru persoană, afectând toate dimensiunile vieții, de la igiena personală până la capacitatea de a purta o conversație și de a răspunde la stimuli din mediu. Din acest motiv, bolnavii de Alzheimer au nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă pentru ca viața lor să se poată desfășura în siguranță și cât mai aproape de condițiile normale.

De ce îngrijirea de specialitate este o alegere recomandată în cazurile demenței provocate de boala Alzheimer

    Pentru orice familie confruntarea cu un astfel de diagnostic reprezintă o încercare grea din toate punctele de vedere. Dincolo de suferința sufletească pe care o provoacă aflarea unui astfel de diagnostic, îngrijirea celui suferind presupune, de cele mai multe ori, atenție și implicare permanentă din partea celor apropiați chiar și în ceea  ce privește sarcinile minore pe care le are de făcut cel afectat.

Calitatea  vieții unui bolnav de Alzheimer ajunge să depindă, în cea mai mare măsură, de îngrijirea și implicarea celor din jur. Asistarea permanentă este o condiție pe care o implică degenerarea progresivă a funcțiilor cognitive, iar acest lucru nu este mereu la îndemâna celor dragi. Chiar dacă familia își dorește să se dedice complet îngrijirii, responsabilitățile profesionale, sociale etc sunt, de multe ori, impedimente legitime în acordarea unei îngrijiri adecvate.

În cazurile severe, îngrijirea poate fi foarte solicitantă datorită afectării celor mai multe dintre activitățiile curente. Viața cotidiană a unui bolnav de Alzheimer se schimbă foarte mult față de perioada anterioară apariției bolii. Datorită deteriorării memoriei și a funcțiilor cognitive, pentru un bolnav de Alzheimer și cele mai simple sarcini, precum menținerea igienei sau orientarea în spațiu pot fi extrem de dificile, ba chiar imposibile. 

O persoană care suferă de Alzheimer se poate rătăci foarte ușor, nu își mai poate asigura în mod optim igiena, poate deveni incapabil de a mai comunica în mod coerent, toate acestea antrenând, invariabil, nevoia de protecție și supraveghere permanentă, de preferat de către un personal specializat care cunoaște foarte bine dinamica bolii și poate asigura deopotrivă confortul fizic și psihic absolut indispensabil oricărui bolnav de Alzeimer. 

Disconfortul psihic pe care această boală o crează celui afectat este foarte mare, bolnavul având nevoie de o îngrijire specială și din acest punct de vedere. Pentru că progresul bolii poate fi destul de lent, degradarea funcțiilor mentale se face progresiv, bolnavul fiind apt să observe toate aceste modificări care îi scad autonomia, afectând totodată demnitatea persoanei în cauză. Din acest motiv, este extrem de importantă încurajarea și ajutarea celui bolnav în îndeplinirea sarcinilor curente, tocmai pentru ca acesta să își poată păstra simțul autonomiei și al demnității și să evite sentimentul deprecierii.

Acest aspect este extrem de important pentru o persoană afectată de demența provocată de Alzheimer și trebuie să facă parte, în mod constant, din orice protocol de îngrijire. Având în vedere că modul de viață modern nu lasă suficient timp membrilor familiei de a se ocupa în permanență de numeroasele nevoi ale bolnavului de Alzheimer, alegerea unui personal calificat poate fi un pas extrem de important privind calitatea vieții acestuia. Din acest motiv, echipele medicale cu înalt grad de specializare, programele individualizate și facilitățile pe care vi le oferim sunt special alese pentru a aduce un plus însemnat de confort în viața celor afectați, asigurându-le deopotriva siguranța și viața activă de care au nevoie.

Cum asigurăm bolnavului de Alzheimer condițiile optime de viață prin organizare zilnică și adaptare continuă la nevoile specifice

Nevoile unui bolnav de Alzheimer depind de stadiile bolii. În stadiul timpuriu acesta își poate încă purta de grijă într-o măsură destul de mare, însă, pe măsură ce boala avansează, această sarcină devine responsabilitatea celor care îl îngrijesc.

Îngrijitorul unei persoane afectate trebuie să țină seama de nevoile acesteia în fiecare moment și să fie disponibil nu numai ori de câte ori aceasta are nevoi punctuale, dar și pentru a se ocupa în amănunt de organizarea vieții de zi cu zi în vederea unei bune desfășurări și, mai ales, în vederea asigurării bolnavului unui mediu propice încetinirii deteriorării funcțiilor cognitive. 

Asigurarea unei vieți active din punct de vedere mental este un aspect cheie în cadrul tratamentului pentru că reprezintă o piedică împotriva declinului cognitiv. Este foarte important pentru bolnavii de Alzheimer ca facultăți mentale precum memoria, atenția, concentrarea și rezolvarea problemelor să fie antrenate regulat pentru a înfrunta cât mai eficient degradarea cognitivă. Din acest motiv, personalul calificat care se ocupă de îngrijire și supraveghere trebuie să fie pe de o parte receptiv la toate nevoile acestuia, dar să și încurajeze activitățile mentale ori de câte ori este posibil.

Un alt aspect esențial este și cel al respectării unei rutine zilnice. Pentru persoana afectată de Alzheimer respectarea unei rutine este echivalentă cu siguranța. Un program bine stabilit pe care îl cunosc și îl respectă reprezintă o element de stabilitate și siguranță indispensabil. Orice bolnav de Alzheimer trebuie încurajat și susținut să întreprindă singur activități de rutină tocmai pentru a le crea sentimentul de securitate de care au atâta nevoie. Însă pentru că acest lucru implică disponibilitate maximă, îngrijirea de către un membru al familiei poate fi o adevărată provocare, dacă nu chiar o misiune imposibilă. Abaterile de la  programul cunoscut și respectat de către bolnav pot crea un sentiment de insecuritate, motiv pentru care personalul nostru va supraveghea cu atenție activitatea bolnavului pentru a-l ajuta să își respecte rutina.

Orice persoană care suferă de această afecțiune trebuie protejată de stres, indiferent de formele sale. De foarte multe ori se întâmplă ca, atunci când bolnavul este îngrijit la domiciliu, să fie expus unor forme de stres datorate disponibilității parțiale a familiei sau rezultate din imposibilitatea acesteia de a-i oferi o îngrijire corespunzătoare. Fiindcă această condiție poate fi foarte obositoare pentru întrega familie, în majoritatea cazurilor apar momente încărcate datorate epuizării sau, pur și simplu, situațiilor tensionate.

Îngrijirea unui bolnav de Alzheimer presupune o mare flexibilitate din parte celor care au grijă de el. Boala evoluează și îngrijitorul trebuie să își adapteze permanent agenda în funcție de evoluția acesteia, lucru care nu este mereu posibil atunci când îngrijirea este asigurată de cei apropiați care au, de cele mai multe ori, numeroase alte îndatoriri. În cadrul centrului nostru, persoanele afectate de Alzheimer beneficiează de o îngrijire dedicată, flexibilă și adaptată permanent nevoilor lor. Serviciile și dotările pe care le oferim sunt de cea mai înaltă calitate tocmai a asigura mediul familiar absolut necesar oricărui bolnav de Alzheimer.

Call Now ButtonSună-ne acum pentru detalii!